Neogotické krídlo Galantského kaštieľa dostalo pôvodnú tvár

09.07.2011 Galanta

Galanta 9. júla (TASR) - Časť kaštieľa v Galante dostáva pôvodnú tvár. V súčasnosti prebieha obnova severného neogotického krídla a revitalizácia Mestského parku v Galante. Informovala TASR vedúca oddelenia investičnej výstavby Mestského úradu v Galante Miriam Károlyiová.

\"Ku koncu októbra sa začala stavba, projekt realizujeme z finančných prostriedkov Európskej únie, štátneho rozpočtu a rozpočtu mesta,\" uviedla vedúca s tým, že celkové náklady na projekt dosiahli 1,9 milióna eur.

Nákladmi mesta nie sú iba výdavky spojené vo výške príspevku 5 %, ale mesto pripravilo aj projektovú prípravu. \"Pred realizáciou stavby sme vykonali prieskumy a výskumy, ktoré boli stanovené dotknutými orgánmi štátnej správy v súlade s platnou legislatívou,\" konštatovala Károlyiová. Ako dodala, ide o rekonštrukciu stavby, ktorá bola postavená v roku 1633.

Galanstký park je chránený areál, historický park, kde sa nachádza najväčšia súvislá zelená plocha v Galante s výskytom množstva starých hodnotných jedincov drevín. \"Je to objekt veľkej historickej, mikroklimatickej, biologickej, hygienickej, dendrologickej a architektonickej hodnoty so IV. stupňom ochrany,\" zdôraznila vedúca investičnej výstavby.

\"V rámci kaštieľa sme zrealizovali obnovu fasády, výmenu okien a dverí, úplnú rekonštrukciu vnútorných priestorov, nové rozvody vnútorných inštalácií, izoláciu murív. Vytvorili sme podkrovie pre skladové a depozitné účely. V parku sme vybudovali kompletný závlahový systém, obnovili sme chodníky, vykonali sme záhradné úpravy. Je tu nové verejné osvetlenie, ako aj oplotenie celého areálu a detské ihrisko,\" pokračovala.

V kaštieli vznikli nové výstavné siene a nová terasa. Objekt, ako aj park má elektronický zabezpečovací systém, v parku je inštalovaný kamerový systém s prepojením na mestskú políciu. \"Nové murované oplotenie pripája mestské exteriéry s mrežovými plochami. Ide o kováčsky spracované plotové dielce s niekoľkými veľkolepými vstupnými bránami s novými piliermi,\" priblížila Károlyiová.

Práce sú ukončené, pripravuje sa kolaudačné konanie, finančné ukončenie projektu a odovzdanie do správy. V septembri bude slávnostné otvorenie.

Vedenie mesta sa snaží nájsť investora aj na hlavný objekt kaštieľa, ktorý by zabezpečil jeho rekonštrukciu. \"Mesto spolupracuje s medzinárodnými realitnými kanceláriami, ktoré majú náš kaštieľ v ponuke predaja. Zároveň prebiehajú aj individuálne rokovania s potenciálnymi investormi z rôznych krajín sveta,\" podotkla vedúca pracovníčka.
 

Vyberte región